Köszöntők

Csengetési rend

Csengetési rend

1. óra  830-915
2. óra  925 - 1010
3. óra  1030 - 1115
4.óra 1125 - 1210
5.óra  1220 - 1305
6.óra  1310 - 1355

Rövidített órák

1. óra  830-910
2. óra  920 - 1000
3. óra  1015 - 1155
4.óra 1105 - 1145
5.óra  1155 - 1235
6.óra  1240 - 1320

 

Kirándulás Szécsényben

2018. április 13 – án kirándulni voltunk Szécsényben és megtekintettük a nevezetes Forgách kastélyt. A rendhagyó történelem órán nagyon sok érdekességet láttunk és hallottunk, melyek jól kiegészítették történelmi tanulmányainkat. A kastély látogatása után nem maradhatott el a közös játék és fagyizás sem.

6. osztály

Képek

 

Megemlékezés a Költészet Napjáról

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján április 11 – én ünnepeljük.

Ebből az alkalomból iskolánkban a 8. osztály műsorral tisztelgett a magyar líra előtt.

A megemlékezést Juhász Luca fuvolajátéka tette hangulatosabbá. A műsor zárásaként Győri Imre tanár úr József Attila megzenésített versét adta elő, Bardócz L. Csaba tanár úr pedig saját költeményeivel színesítette az előadást.

Képek az eseményről

 

Advent

2017. december 9-én adventi hangversenyt tartottunk községünk katolikus templomában.

Köszönjük a fellépőknek, egyházi vezetőknek a szép énekeket, hangszeres játékokat, lelki gondolatokat mellyel megörvendeztettek  mindannyiunkat. 

Képek az eseményről

 

 

 

Felemelő érzés volt ilyen sokan együtt lenni és készülni lélekben Karácsonyra!

Hálás szívvel köszönjük a sok segítséget és adományt, mellyel támogatták intézményünket és tanulóinkat!

Megemlékezés iskolánkban 1848. március 15-ről

"Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt. Március 15-e az, írjátok föl szíveitekbe, és el ne felejtsétek."

 

További képek

 

Eljött hozzánk a Mikulás

Ahogy tavaly megígérte, újra eljött hozzánk a Mikulás. A másodikosztályos tanulóink Csátiné Rakonczai Marianna tanítójuk felkészítésével, kedves előadással örvendeztettek meg mindnyájunkat.

A csomagok kiosztása után a gyerekek boldogan szaladtak még egy ölelésre a Mikulás bácsihoz.

Képek az eseményről

 

 

A Víz Világnapja

Lehoczky János: A vizek fohásza

" Vándor, ki szomjadat oltod forrásom vizével

vigyázz reám!     

Én hűsítem arcodat forró nyári napsütésben,

én frissítem fáradt testedet vándorútjaid után.

Csobogásom nyugtatja zaklatott lelkedet,

habjaim tánca bűvöli tekinteted." (részlet)

 

 

3. Hesz-nap

III. Hesz-nap Nógrádon

2017. december 12-én tartottuk intézményünk harmadik Hesz-napját. A tanulók verssel, fuvolajátékkal köszöntötték névadónkat, dr. Hesz Mihályt. Iskolánk énekkel, virágokkal és egy szép tortával is kedveskedett neki. Jelenlétével megtisztelte rendezvényünket Lehmann László a MOA főtitkára, Nagyné Barna Orsolya a Balassagyarmati Tankerület igazgatója, Hidvégi Vince a Duna-Ipoly Nőtincsi Kajak - Kenu Szakosztály edzője és alelnöke valamint a tanulókat kísérő intézményvezetők és felkészítő testnevelők. Az ünnepélyes megnyitót követően egy zenés bemelegítéssel kezdtük meg a délelőttöt. Ezután következett a játékos sportverseny. Nyolc feladatban, három pályán, minden feladatnál két fordulóban mérte össze tudását a hat csapat, közülük három az olimpiai iskolák családjához tartozik. Szemmel láthatóan a gyerekek szívesen hajtották végre az egyedi feladatokat.  Az akadályverseny sportszerűen és a fair-play szellemiségében zajlott. Dr. Hesz Mihály névadónk az első helyezést elért csapatnak felajánlotta a születésnapi tortáját. A versengésben elfáradt csapatokat és kísérőiket a sportverseny után megvendégeltük.

A nyolc feladat után az alábbi végeredmény alakult ki:

1. Hesz Mihály Általános Iskola „A” (Nógrád)    45 pont

2. Börzsöny Általános Iskola (Nagyoroszi)         33 pont

3. Csanádi Árpád Általános Iskola Sportiskola és Középiskola (Budapest)      29 pont

4. Hesz Mihály Általános Iskola „B” (Nógrád)     27 pont

5. Rétsági Általános Iskola       26 pont

4. Budapest XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola (Budapest)       22 pont

A csapatok oklevéllel és szaloncukor csomaggal térhettek haza. A dobogós helyezettek érmet kaptak. Győztes csapatunk megérdemelten fogyaszthatta el közösen Születésnaposunkkal a tortáját.  Örömmel tölt el, hogy idén is minden tanulónk ügyesen versenyzett. A megnyert kupa iskolánk büszkesége lesz. Köszönöm diákjaimnak a kitartó és szorgalmas munkát. A 7. és 8. osztályos gyerekeknek pedig köszönettel tartozom a rendezvény gördülékeny lebonyolításáért. Köszönjük a rendezvény támogatását a Magyar Olimpiai Akadémiának, a Nógrádi Tornateremért Alapítványnak, a Nógrádi Napraforgó Egyesületnek és a Szülőknek!

Gratulálunk a csapatoknak! Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat és eljöttek hozzánk!

Haljárszki Dóra  testnevelő tanár

Képek az eseményről

 

 

 

Farsangi bál 2018

Február 9-én, hagyományosan a farsangi időszak utolsó péntek délutánján tartottuk iskolai rendezvényünket. Ez a nap hosszú évek óta lehetőség arra, hogy az osztályok bemutatkozhassanak diáktársaik, szüleik és a falu közössége előtt. Nem volt ez másképp az idén sem. Az előző hetekben – osztályfőnöke irányítása mellett – minden osztály lelkesen, és persze titkolózással kísérve készült erre a nagy napra, és az eredmény nem is maradt el. Délután három órára zsúfolásig megtelt a szülők által szépen feldíszített tornaterem, és kezdetét vette a mulatság. 

Az igazgatónő köszöntő szavai után a bemutatkozást a nyolcadik osztály kezdte. Osztályfőnökük irányításával készültek fel a bál ékességét jelentő keringőre. Méltóságteljes nyitótáncuk végén gyönyörű pillanat volt, mikor felkérték táncolni tanáraikat és szüleiket.  

Utánunk az egyéni jelmezesek következetek, akiket Bardócz László Csaba tanár úr próbált – több-kevesebb sikerrel – szóra bírni. A változatos jelmezek után folytatódott az osztályok bemutatkozása. Minden fellépő csoport néhány perces, igazi kis színdarabot, táncprodukciót adott elő. 

Az eredményhirdetés (elsősorban pedig a díjkiosztó) után az osztályok elvonultak a jól megérdemelt díjak közös elfogyasztására. Tombolasorsolás, egy kis tánc, és már véget is ért a nap.

Köszönjük a felajánlásokat, és mindazoknak a munkáját, akik hozzájárultak ahhoz, hogy tanulóink 2018. évi farsangi bálját sikeresen tudtuk megrendezni!

Képek az eseményről

Tájékoztatás

Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek!

A rendkívüli időjárás miatt a mai napon/2017.11.30/ tanítási szünetet kellett elrendelnünk.

Holnap, 2017.12.01-jén pénteki órarend szerint a szokott rendben  folytatódik a tanítás.

Köszönöm a kedves szülők megértését és segítő közreműködését!

Babatiné Márton Márta intézményvezető 

Magyar kultúra napja

1823. január 22. Ekkor írta meg Kölcsey Ferenc hazánk nemzeti énekét, a Himnuszt. 1989 óta minden év január 22-én erre az eseményre és a magyar kulturális értékekre emlékezünk.

Az ünnep alkalmából nyolc kis- és nagydiákunk ünneplőbe öltözve elszavalta a Himnuszt. Majd rövid áttekintést kaphattunk Kölcsey Ferenc életéről és magyarságunk egyik jelképének, a Himnusznak keletkezéséről, melyet diaképek tarkítottak. Az előadás végén, egy hatodik osztályos tanuló, egy magyar kulturális értéket, egy magyar népdalt játszott el nekünk fuvolán.

 

További képek

Kukelné Virsinger Lívia

 magyartanár

Tanévnyitó 2017

TÁJÉKOZTATÓ

Iskolánkban az első tanítási nap

 2017. szeptember 1. (péntek)

 

A tanévnyitó ünnepély 830 órakor kezdődik, melyre minden szülőt, nagyszülőt

és érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 Az ünnepély után tankönyvosztás,

majd osztályfőnöki órák lesznek 1210-ig.

 

Délután – szükség esetén - egy összevont csoportban felügyeletet biztosítunk 16 óráig.

 

Azoknak, akik júniusban kérték, étkezés már ezen a napon is lesz. 

 

 

 

Karácsony a Hesz Mihály Általános Iskolában

A mindenki által izgalommal várt iskolai karácsonyi ünnepségünkre december 22-én, pénteken került sor. A tornaterem hangulatos díszbe borult ezen alkalomból, így várva a diákokat, ahol a negyedik osztályos tanulók szavalatuk kíséretében meggyújtották az adventi koszorú négy gyertyáját. Zeneiskolásaink fuvola-, furulya- és zongorajátékkal emelték az ünnep hangulatát. A harmadik osztályos tanulók néhány vers tolmácsolása után egy betlehemes játékot mutattak be. Színdarabjukkal mindannyiunkat visszavarázsoltak Jézus korába, mellyel méltó módon ráhangolódhattunk az egyik legnagyobb ünnepünkre.

Ezen a napon köszöntünk el iskolánk nyugdíjba vonuló pedagógusától, Bekes Klára tanító nénitől, aki 40 évig kitartó türelemmel és szeretettel oktatta, nevelte a kisdiákokat itt, a nógrádi általános iskolában. Áldozatos munkáját megköszönve a diákok egy-egy szál virággal, az Igazgatónő pedig sok kedves szóval köszöntötte Őt.

                   

További képek

Kukelné Virsinger Lívia

magyartanár

Bánki Sporttábor

Alig telt egy néhány nap a tanévzáró után és máris utaztunk Bánkra 22 tanulóval és a táborvezető kollégákkal: Saliga Nikolett, Bardócz L.Csaba és Győri Imre tanárokkal. A gyerekekkel négy napot töltöttünk el ezen a gyönyörű, vadregényes természeti környezetben található táborhelyen.

Megérkezésünkkor megtapasztaltuk, hogy milyen hatalmas szabad tér áll rendelkezésre a közös sportos játékokra, szabadidős programokra. A tanulók alig várták, hogy elfoglalhassák faházaikat, melyek minden szempontból kiválóan megfelelnek a táborozáshoz.

Napunkat rendszeresen zenés tornával kezdtük. A gyerekek reggeli előtt szépen rendbe tették szobáikat, ügyeltek a tisztaságra, hiszen a táborvezetők a szobavizit alkalmával ellenőrizték azokat. A tábor napjain a gyerekek három csapatban, pontokért küzdöttek. Az olimpia volt a fő témánk ebben a néhány napban. Ezzel kapcsolatban rejtvényt és kvízt oldottak meg a táborlakók. Különböző feladatokkal is meg kellett birkózniuk, például bekötött szemmel mutathatták meg, hogy milyen ügyesek kardvívásban és célba dobásban. Az olimpiai ötkarika kirakása még nagy fejtörést okozott a kicsiknek, de végül sikerült teljesíteniük azt is. A bőséges ebéd után közösségépítő játékokkal, logikai és ügyességi feladatokkal foglalkoztunk. A vacsora után még maradt energia egy kis focizásra, ahol a gyerekek a tanárokkal együtt játszottak.

Második napunkon ellátogattunk az Öko-Land Táborba, ahol Balog István tartott nekünk előadást az állatvilágról, az állatok koponyáiról. A gyerekek nagy meglepetésére egy sikló és egy teknősbéka is várt minket az előadás végén, amiket a bátrabbak meg is foghattak.

Harmadik napunkon fő programunk a felsőpetényi agyagbánya látogatása volt. Az egykori mélyművelésű agyagbányában egy másfél órás túrán vettünk részt, ahol megismerkedtünk az agyag bányászatának módjaival, valamint annak felhasználásával. A túra végén mindenki egy kis kristálykővel térhetett vissza a táborba. Délután a táborozók számháborúztak a kemping területén. Nagy csata zajlott a faházak között.  Utolsó esténket közös játékkal fejeztük be. A vihar miatt a tábortűz elmaradt, a nagy ebédlő azonban remek helynek bizonyult az utolsó közös együttlétre.

Csütörtök reggel díjaztuk a legjobb naposokat, a legtöbb pontot szerző csapatot, az előadás legaktívabb résztvevőjét és a legtisztább szoba lakóit.

Köszönöm minden tanulónak, hogy aktívan részt vett a tábor mindennapjaiban, az étkezésben és a takarításban is.

Mindannyiunk nevében köszönetet mondok a szülőknek és a pedagógusoknak, akik segítettek a gyerekek szállításában, valamint a Keresztes családnak, akik támogatták az iskolánk táborozását. Úgy gondolom, hogy a gyerekek felejthetetlen élményekkel tértek haza. Ezt mutatja a sok szép gondolat, melyeket egy papírra írtak nekünk. Idézek ezekből néhányat.

„Korlátlan sport mellett elmentünk a barlangba és állatbemutató is volt. Az ételek is nagyon finomak voltak.”

„Este Dóri nénivel és Csaba bácsival fociztunk és megnyertük a fiúk ellen.”

„A tábor összességében nagyon jó volt. Megérte eljönni. Mindenkinek tudom ajánlani.”

A nyár további részére jó pihenést, sok szép élményt kívánok a gyerekeknek!

Haljárszki Dóra testnevelő tanár

 

További képek