Köszöntők

Csengetési rend

Csengetési rend

1. óra  830-915
2. óra  925 - 1010
3. óra  1030 - 1115
4.óra 1125 - 1210
5.óra  1220 - 1305
6.óra  1310 - 1355

Rövidített órák

1. óra  830-910
2. óra  920 - 1000
3. óra  1015 - 1155
4.óra 1105 - 1145
5.óra  1155 - 1235
6.óra  1240 - 1320

 

Advent

2017. december 9-én adventi hangversenyt tartottunk községünk katolikus templomában.

Köszönjük a fellépőknek, egyházi vezetőknek a szép énekeket, hangszeres játékokat, lelki gondolatokat mellyel megörvendeztettek  mindannyiunkat. 

Képek az eseményről

 

 

 

Felemelő érzés volt ilyen sokan együtt lenni és készülni lélekben Karácsonyra!

Hálás szívvel köszönjük a sok segítséget és adományt, mellyel támogatták intézményünket és tanulóinkat!

Eljött hozzánk a Mikulás

Ahogy tavaly megígérte, újra eljött hozzánk a Mikulás. A másodikosztályos tanulóink Csátiné Rakonczai Marianna tanítójuk felkészítésével, kedves előadással örvendeztettek meg mindnyájunkat.

A csomagok kiosztása után a gyerekek boldogan szaladtak még egy ölelésre a Mikulás bácsihoz.

Képek az eseményről

 

 

Osztálykirándulás 8. osztály

Királyrét, május 5-6-7.

Pénteken reggel vonattal és kisvasúttal utaztunk Királyrétre. A szállásunk az Hiúz Ház Erdei Iskola épületében kiváló volt. Az épület egyik szárnyában csak mi voltunk. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a középiskolai ballagások hétvégéjére nem sokan terveztek osztálykirándulást.

Az első nap délutánján a ház egyik üzemeltetőjével, Péter Dáviddal hosszú természet- és helyismereti sétát tettünk a környéken. Az erre az estére tervezett éjszakai túránkat jelentős részben elmosta az eső.

A második nap reggelén kipróbáltuk a hajtányozást. Igazán nagy élmény volt, különösen mert ezekben a korai órákban még nem kellett sorban állással tölteni az időt. A második nap délutánjára tervezett programunkat is átírta egy kiadós, ám annál szebb, szivárványos zápor. Ekkor „médiaismeret órát tartottunk” filmnézéssel, és annak megbeszélésével.

Testünk táplálásáról a Várhegy Vendéglő gondoskodott. Köszönet nekik, különösen Kelemen Andreának a bőséges adagokért és a szíves vendéglátásért.

A harmadik napon reggeli után gyalog indultunk volna Nógrádra, ám az előző napon felázott talaj, és az ekkor is fenyegetően gyülekező felhők nem ígértek semmi jót, így néhány lelkes szülő segítségével, autókkal jöttünk haza.

Nem egészen úgy alakult a kirándulás, ahogyan terveztük, ám az együtt töltött idő így talán még nagyobb és egyedibb élmény marad mindannyiunk számára.

8. osztály

 

További képek

3. Hesz-nap

III. Hesz-nap Nógrádon

2017. december 12-én tartottuk intézményünk harmadik Hesz-napját. A tanulók verssel, fuvolajátékkal köszöntötték névadónkat, dr. Hesz Mihályt. Iskolánk énekkel, virágokkal és egy szép tortával is kedveskedett neki. Jelenlétével megtisztelte rendezvényünket Lehmann László a MOA főtitkára, Nagyné Barna Orsolya a Balassagyarmati Tankerület igazgatója, Hidvégi Vince a Duna-Ipoly Nőtincsi Kajak - Kenu Szakosztály edzője és alelnöke valamint a tanulókat kísérő intézményvezetők és felkészítő testnevelők. Az ünnepélyes megnyitót követően egy zenés bemelegítéssel kezdtük meg a délelőttöt. Ezután következett a játékos sportverseny. Nyolc feladatban, három pályán, minden feladatnál két fordulóban mérte össze tudását a hat csapat, közülük három az olimpiai iskolák családjához tartozik. Szemmel láthatóan a gyerekek szívesen hajtották végre az egyedi feladatokat.  Az akadályverseny sportszerűen és a fair-play szellemiségében zajlott. Dr. Hesz Mihály névadónk az első helyezést elért csapatnak felajánlotta a születésnapi tortáját. A versengésben elfáradt csapatokat és kísérőiket a sportverseny után megvendégeltük.

A nyolc feladat után az alábbi végeredmény alakult ki:

1. Hesz Mihály Általános Iskola „A” (Nógrád)    45 pont

2. Börzsöny Általános Iskola (Nagyoroszi)         33 pont

3. Csanádi Árpád Általános Iskola Sportiskola és Középiskola (Budapest)      29 pont

4. Hesz Mihály Általános Iskola „B” (Nógrád)     27 pont

5. Rétsági Általános Iskola       26 pont

4. Budapest XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola (Budapest)       22 pont

A csapatok oklevéllel és szaloncukor csomaggal térhettek haza. A dobogós helyezettek érmet kaptak. Győztes csapatunk megérdemelten fogyaszthatta el közösen Születésnaposunkkal a tortáját.  Örömmel tölt el, hogy idén is minden tanulónk ügyesen versenyzett. A megnyert kupa iskolánk büszkesége lesz. Köszönöm diákjaimnak a kitartó és szorgalmas munkát. A 7. és 8. osztályos gyerekeknek pedig köszönettel tartozom a rendezvény gördülékeny lebonyolításáért. Köszönjük a rendezvény támogatását a Magyar Olimpiai Akadémiának, a Nógrádi Tornateremért Alapítványnak, a Nógrádi Napraforgó Egyesületnek és a Szülőknek!

Gratulálunk a csapatoknak! Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat és eljöttek hozzánk!

Haljárszki Dóra  testnevelő tanár

Képek az eseményről

 

 

 

Elballagtak nyolcadik osztályos tanulóink

 

" Most búcsúzunk és elmegyünk, a mi időnk lejárt. Itt hagyjuk kedves iskolánk, indulunk messze már…."

2017. június 17-én került sor iskolánk egyik legjelentősebb eseményére: végzős diákjaink ballagására. A 7. osztályosok és szüleik segítségével virágba borult az intézmény, halványítva azokat a könnyeket, amelyek a búcsúzók és a búcsúztatók szemében csillogtak. 

Ebben az évben is igazzá vált, hogy a nyolcadikosok talán leginkább várt napja ez, mégis amikor elérkezik, akkor ismerik fel az elválás nehézségét, rádöbbenve, hogy hamarosan bezáródik mögöttük egy olyan ajtó, amely eddig nagy védelmet és biztonságot adott. 

Azzal a reménnyel engedtük el tanulóink kezét, hogy az itt töltött nyolc év mind tudásuk, mind emberi tulajdonságaik tekintetében elég alapot teremtett ahhoz, hogy megállják a helyüket választott középiskolájukban, hiszen szeptembertől mindannyian ott folytatják tovább tanulmányaikat. 

A méltóságteljes ünnepséget megtisztelte jelentétével iskolánk névadója dr. Hesz Mihály is, aki személyesen köszönt el minden diáktól.

Az igazgatónő beszédében II. János Pál pápa szavaival búcsúzott a diákoktól:„A jövő a tiétek, mert ti vagytok a holnap vezetői, ahogy tervezgettek és készülődtök, helyesen teszitek, ha tökéletességre vágytok, hogy nagy dolgokra törekedjetek az életben. Ne adjátok fel vágyaitokat, de mindig maradjatok meg olyanoknak, akiknek elvei és reményei magasan szárnyalnak.”

Kedves Ballagó Diákok! Tiszta szívből kívánom, hogy így legyen! Isten veletek!

Fazekas Csilla tanárnő

 

Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.

 

 

Tájékoztatás

Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek!

A rendkívüli időjárás miatt a mai napon/2017.11.30/ tanítási szünetet kellett elrendelnünk.

Holnap, 2017.12.01-jén pénteki órarend szerint a szokott rendben  folytatódik a tanítás.

Köszönöm a kedves szülők megértését és segítő közreműködését!

Babatiné Márton Márta intézményvezető 

Osztálykirándulás 7. osztály

Ebben az évben a Gyadai Tanösvényre mentünk kirándulni az osztállyal. Június 2-án, reggel a nyolc óra tizenötös menetrendszerinti buszjárattal indultunk el Nógrádról.

 A túrát, mely nem a megszokott tanösvényen keresztül vezetett, egyik tanulónk, Gombai Kristóf vezette.  Ő már előre eltervezte az útvonalat és gondosan ügyelt arra, hogy sétánk során megmutathassa nekünk az erdők és rétek érdekességeit, szépségeit.  A körülbelül 8 km-es, hol meredek, hol lejtős, hol mocsáron átfutó fapallókon keresztül vezető utunkat 3 óra alatt tettük meg. De mindezt érdemes volt leküzdeni, hisz úti célunk végén gyönyörű látvány tárult elénk, a Dunakanyart és Vácot is láthattuk.  Innen kis pihenő, majd a gyönyörű fényképek készítése után indultunk vissza az Óriások Pihenőjére, ahol Kristóf szüleinek köszönhetően finom őzpörkölt várta a csoportot.  A hatalmas üstben készült ételből mindenki jóízűen ebédelt, majd kis pihenő után folytattuk felfedező utunkat. Sétánk során rengeteg érdekes történetet mesélt nekünk, benézhettünk a széncinege odújába, gubacsot bontottunk és a benne lévő lárvát kóstolhattuk, a bátrabbak csalánt is ehettek, megismerhettük az íjak fajtáit, anyagát és az íjászat történetét is, és végül ki is próbálhattuk az íjakat és kisebb-nagyobb sikerrel célba is lőhettünk. Az érdekes és élményekkel teli programok után még megálltunk a kis vadasparknál, ahol vaddisznókat, őzeket és szarvasokat is láthattunk, majd a kirándulóközpont kisbüféjében elfogyasztott jégkrém után fáradtan, de élményekkel tele indultunk haza.

Mindenkinek köszönjük, hogy ez a gyönyörű kirándulás megvalósulhatott, de külön köszönjük Kristóf szüleinek, hogy biztosították számunkra az ebedét, köszönet Dorottya édesanyjának, hogy szorgos munkájával segített a főzésben, köszönjük Krisztofer szüleinek a felajánlott hideg üdítőket és végül, de nem utolsósorban köszönjük Gábor édesanyjának, hogy végig kísért minket a nem könnyű, de kalandos utunkon.

Tanévnyitó 2017

TÁJÉKOZTATÓ

Iskolánkban az első tanítási nap

 2017. szeptember 1. (péntek)

 

A tanévnyitó ünnepély 830 órakor kezdődik, melyre minden szülőt, nagyszülőt

és érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 Az ünnepély után tankönyvosztás,

majd osztályfőnöki órák lesznek 1210-ig.

 

Délután – szükség esetén - egy összevont csoportban felügyeletet biztosítunk 16 óráig.

 

Azoknak, akik júniusban kérték, étkezés már ezen a napon is lesz. 

 

 

 

Osztálykirándulás 6. osztály

Az idei osztálykirándulás egyedi és közös ötlet alapján indult és felejthetetlen közös élményekkel záródott. 2017. június 2-án indultunk  a biciklis kirándulásra, Királyrétre. Kemény falatnak indult ez a túra már az elején.  A bicikli jelzés ugyan 35 percet ír, nekünk kicsit több időbe telt, de mindenki épségben, hol lassan-hol száguldva megérkezett Királyrétre, egy pihenőhelyre. Miután kicsit megpihentünk, nekivágtunk a természet adta lehetőségeknek és mindenki aktívan elkezdett gallyakat, apró ágakat keresni. A programunk ugyanis szalonna valamint kolbász és virslisütés volt. Míg a fiúk parazsat készítettek, a szorgos lányok elkészítették az alapanyagokat. Mindenki alaposan megtapasztalta, hogy tűző napon, délben egy halom parázs mellett nem lehet fázni! Délutáni pihenésként számháború játékra került sor, amit még egy visszavágó is követett. Újra útnak indultunk, amikor megnéztük a királyréti halastavat és a felszíni kőbányát is. Egy izgalmas kalandnak ígérkezett és az is lett, amikor találtunk egy barlangot és mindenki bátran bement a sötétbe és szaladva, egymást ijesztgetve futott ki. Eljött az idő, hogy elinduljunk haza. Az amúgy sem unalmas napunkat még tetőzte egy induláskor bekövetkezett defekt, egy szétesett első fék és egy laza lánc. Így indultunk neki a 35 perces útnak, amit röpke két óra teljesítettünk is. De azt hiszem, senki nem fogja elfelejteni, hogy hogyan kell egy féket pár másodperc alatt megjavítani, egy defektes gumit biciklizésre alkalmassá tenni vagy egy laza lánccal hazáig tekerni.

Köszönöm a támogatást Gács Hajnalkának, aki szülői részről segítette az egész napunkat.

6. osztály és osztályfőnökük Saliga Nikolett

 

Bánki Sporttábor

Alig telt egy néhány nap a tanévzáró után és máris utaztunk Bánkra 22 tanulóval és a táborvezető kollégákkal: Saliga Nikolett, Bardócz L.Csaba és Győri Imre tanárokkal. A gyerekekkel négy napot töltöttünk el ezen a gyönyörű, vadregényes természeti környezetben található táborhelyen.

Megérkezésünkkor megtapasztaltuk, hogy milyen hatalmas szabad tér áll rendelkezésre a közös sportos játékokra, szabadidős programokra. A tanulók alig várták, hogy elfoglalhassák faházaikat, melyek minden szempontból kiválóan megfelelnek a táborozáshoz.

Napunkat rendszeresen zenés tornával kezdtük. A gyerekek reggeli előtt szépen rendbe tették szobáikat, ügyeltek a tisztaságra, hiszen a táborvezetők a szobavizit alkalmával ellenőrizték azokat. A tábor napjain a gyerekek három csapatban, pontokért küzdöttek. Az olimpia volt a fő témánk ebben a néhány napban. Ezzel kapcsolatban rejtvényt és kvízt oldottak meg a táborlakók. Különböző feladatokkal is meg kellett birkózniuk, például bekötött szemmel mutathatták meg, hogy milyen ügyesek kardvívásban és célba dobásban. Az olimpiai ötkarika kirakása még nagy fejtörést okozott a kicsiknek, de végül sikerült teljesíteniük azt is. A bőséges ebéd után közösségépítő játékokkal, logikai és ügyességi feladatokkal foglalkoztunk. A vacsora után még maradt energia egy kis focizásra, ahol a gyerekek a tanárokkal együtt játszottak.

Második napunkon ellátogattunk az Öko-Land Táborba, ahol Balog István tartott nekünk előadást az állatvilágról, az állatok koponyáiról. A gyerekek nagy meglepetésére egy sikló és egy teknősbéka is várt minket az előadás végén, amiket a bátrabbak meg is foghattak.

Harmadik napunkon fő programunk a felsőpetényi agyagbánya látogatása volt. Az egykori mélyművelésű agyagbányában egy másfél órás túrán vettünk részt, ahol megismerkedtünk az agyag bányászatának módjaival, valamint annak felhasználásával. A túra végén mindenki egy kis kristálykővel térhetett vissza a táborba. Délután a táborozók számháborúztak a kemping területén. Nagy csata zajlott a faházak között.  Utolsó esténket közös játékkal fejeztük be. A vihar miatt a tábortűz elmaradt, a nagy ebédlő azonban remek helynek bizonyult az utolsó közös együttlétre.

Csütörtök reggel díjaztuk a legjobb naposokat, a legtöbb pontot szerző csapatot, az előadás legaktívabb résztvevőjét és a legtisztább szoba lakóit.

Köszönöm minden tanulónak, hogy aktívan részt vett a tábor mindennapjaiban, az étkezésben és a takarításban is.

Mindannyiunk nevében köszönetet mondok a szülőknek és a pedagógusoknak, akik segítettek a gyerekek szállításában, valamint a Keresztes családnak, akik támogatták az iskolánk táborozását. Úgy gondolom, hogy a gyerekek felejthetetlen élményekkel tértek haza. Ezt mutatja a sok szép gondolat, melyeket egy papírra írtak nekünk. Idézek ezekből néhányat.

„Korlátlan sport mellett elmentünk a barlangba és állatbemutató is volt. Az ételek is nagyon finomak voltak.”

„Este Dóri nénivel és Csaba bácsival fociztunk és megnyertük a fiúk ellen.”

„A tábor összességében nagyon jó volt. Megérte eljönni. Mindenkinek tudom ajánlani.”

A nyár további részére jó pihenést, sok szép élményt kívánok a gyerekeknek!

Haljárszki Dóra testnevelő tanár

 

További képek

 

Osztálykirándulás 5. osztály

A legjobb májusi nap

Reggel fél nyolckor nagy lelkesedéssel szálltunk fel a különbuszra. Első megállónk a Planetárium volt, ahol a Nap családja című műsort néztük meg. A csillagok közé varázsoltak minket! Ezután egy 3D-s mozifilmet, a Galaxis őrzői 2-t néztük meg. Mindenkinek nagyon tetszett! Következő állomásunk a Vigadó-tér volt, ahonnan városnéző hajóval néztük meg a Duna hídjait és a Duna-parti nevezetes épületeket. Fejhallgatón keresztül hallgattuk az idegenvezető előadását. Kirándulásunkat egy gödi fürdőzéssel fejeztük be.

5. osztály tanulói

További képek

Emlékfa ültetés és tanévzáró ünnepély

Tanévzáró ünnepélyünkre 2017. június 20-án került sor. Az ünnepségen részt vett iskolánk névadója dr. Hesz Mihály olimpiai bajnok, Lehmann László a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, Szórágy Gyuláné Nógrád község polgármestere, Hidvégi Vince a Váci Kajak-kenu Baráti Kör alelnöke, valamint Csermely György a váci Jeszenszky-balett alapító igazgatója.

Az eseményt egy rendhagyó program előzte meg. Keresztes Konrád helyi vállalkozó egy szép normand fenyőt adományozott az intézménynek, melyet a névadó, a meghívott vendégek, a pedagógusok és a diákok közösen ültettek el az iskola parkjában. A faültetés alatt Dedics Fruzsina fuvolázott, valamint iskolánk tanára, Bardócz L. Csaba, gitár kíséretében egy megzenésített verset adott elő. Ádám Zsuzsanna, 8. osztályos tanuló „Viszontlátásra”című verssel zárta, az ünnepi pillanatot. Szeretnénk a most elültetett „Hesz-fát” minden évben az iskolai Hesz-napon együtt feldíszíteni.

Ezt követően az iskola udvarán folytatódott az évzáró ünnepség, amelyet Kovács Nóra 7. osztályos tanuló fuvolajátékkal nyitott meg. Ezután intézményünk igazgatónője, Babatiné Márton Márta köszöntötte a vendégeket, szülőket, pedagógusokat és a tanulókat. Tanévzáró beszédében ismertette a tanév főbb eseményeit, elért eredményeinket és néhány fontos statisztikai adatot.

Iskolánkban hagyomány, hogy a jeles és a kitűnő tanulmányi eredményt elérő, valamint a tanulmányi versenyeken kiemelkedően teljesítő tanulók jutalomkönyvet kapnak. Idén is sok diákunk érdemelte ki ezt az elismerést. A jutalomkönyveket a Balassagyarmati Tankerületi Központ, a Szülői Munkaközösség és a Magyar Olimpiai Akadémia biztosította.

8 éven át kiemelkedő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért és szorgalmáért, sportteljesítményéért, közösségi munkájáért nevelőtestületi dicséretben részesült Csabuda Nóra 8. osztályos tanuló.

A számtalan sportversenyen részt vett tanulók többek között oklevelet, érmeket és az Olimpiai Akadémia által biztosított könyveket vettek át Dr. Hesz Mihály olimpiai bajnok névadótól, Lehmann Lászlótól, a MOA főtitkárától, valamint az iskola igazgatónőjétől.

Idén is három csapattal vettünk részt a II. Nőtincsi Diák Kenu Kupán. Az intézmény kajakos névadójának nagy örömet jelentett, hogy az 5-6. osztályos diákok aranyérmesek lettek és ez alkalomból ünnepélyesen adhatta át Hidvégi Vincével, a Váci Kajak-Kenu Baráti Kör alelnökével a győzelemért járó vándorkupát.

Azok, akik a 2016/2017-es tanévben a sport területén kiemelkedően teljesítettek, a FINA Vizes VB-n két férfi vízilabda selejtező mérkőzésen ingyen vehetnek részt.
Az egész évben kiemelkedő tanulmányi és sport eredményért a  „Jó tanuló-jó sportoló" címet Zeller Martin 8. osztályos tanuló nyerte el. A kupát, melyet a Nógrádi Tornateremért Alapítvány biztosított, Dr. Hesz Mihály névadó és Haljárszki Dóra, iskolánk testnevelő tanára adta át.

Ezt követően nagyon jó hírek bejelentései következtek.

Keresztes Konrád úr, valamint az Urbán Árpád Alapítvány anyagi támogatásával idén a tanulmányi versenyeken a két legeredményesebb végzős tanulónk, Csabuda Nóra és Keresztes Donát Koppány valamint osztályfőnökük, Győri Imre tanár úr egy hetes jutalom úton vehetnek részt Amerikában, Orlandóban.  

Az előző évhez hasonlóan, néhány tanulónk a lengyelországi testvértelepülés szervezésében három napra elutazhat Lengyelországba.

A 2016/2017-es tanévet az első osztályosok vidám műsorával zártuk, melyet osztályfőnökük, Csátiné Rakonczai Marianna tanított be.

Minden tanulónknak, az iskola valamennyi pedagógusának és dolgozójának jó pihenést, sok felejthetetlen élményt kívánunk a nyári szünetre!

 

 

További képek

 

 

Osztálykirándulás 4. osztály

2017. június 14-én Budapestre utaztunk. A Nemzeti Múzeumban részt vettünk  „ A fekete holló országa” című múzeumpedagógiai foglalkozáson, ahol a Mátyás király koráról tanultakat elevenítettük fel, és új ismereteket szereztünk. A program keretében korabeli ruhákat ölthettünk magunkra, pénzérmét is készíthettünk.

A múzeumlátogatás után Csepregi Apukának köszönhetően tehettünk sétát neves magyar filmrendezőnk új filmjének forgatási helyszínén. Az 1900-as évek elejét idéző díszletek között vidám kis csapatunk boldogan nézelődött.

A napot mozilátogatással zártuk.

Mindannyiunk számára feledhetetlen élményt jelent ez a nap.

Bekes Klára